dijous, 12 de febrer del 2009

Charlie Cooper, músic de Nova Orleans

Article de Diego A. Manrique publicat a El País avui.

Charlie Cooper: músic de Nova Orleans
Fundà el grup electrònic Telefon Tel Aviv
Charlie Cooper, membre fundador del duo de música electrònica Telefon Tel Aviv, va ser trobat mort a Chicago, sense que encara se sàpiguen les causes. El músic, de 31 anys, havia desaparegut el dijous 22 de gener, després d'una discussió amb la seua núvia. Una cosa que no va alarmar massa al seu cercle de coneguts: Charlie tenia arravataments i solia escapar-se al seu Louisiana natal, encara que en certs moments havia amenaçat amb suïcidar-se. Però havia mort aquest mateix dia. El seu grup ho va fer públic el passat 28.
Telefon Tel Aviv va visitar Espanya en diverses ocasions, actuant fins i tot en el malagueny AV Festival. Aquesta formació és una de les flors més insòlites crescudes en aquest fèrtil jardí sonor anomenat Nova Orleans. Charles Wesley Cooper III, nascut el 12 d'abril de 1977, músic de formació clàssica, dominador de diversos instruments, havia passat per grups de punk i rock industrial quan es va ajuntar amb Joshua Eustis per a explorar les tècniques digitals, treballant amb Pro Tools en les seues cases; ambdós estaven intrigats per les bases d'alguns discos de hip-hop i les noves mutacions de la dance music. Van debutar en 2001 amb Fahrenheit fair enough, disc molt bé acollit. Per al següent lliurament, el brillant Map of what is effortless (2004) ja havien afegit veus convidades i formacions orquestrals. El que originalment era música vaporosa havia adquirit carnositat i riquesa melòdica.
Les seues habilitats tecnològiques els van guanyar molts encàrrecs de remescles: Telefon Tel Aviv va transformar temes de Nine Inch Nails, Slicker, Apparat, Bebel Gilberto, A Perfect Circle, i fins i tot al clàssic Stolen moments, del jazzman Oliver Nelson.



Alguns d'aquests treballs es van reunir en Remixes compiled (2007). En aquells dies, empesos per la devastació del Katrina, el grup s'havia hagut d'instal·lar a Chicago. En el moment de la desaparició de Cooper, Telefon Tel Aviv estava publicant el seu tercer disc oficial, titulat Immolate yourself.


Descanse en pau.