dimecres, 18 de febrer del 2009

M.I.A.

Una ressenya cedida per Marc Peris.

M.I.A.
Kala
2007, XL

M'ha fet recuperar la fe en el Hip Hop. No tot són actituds de goril·la, pijerio macarra i silicona a cabassos. El Hip Hop als EUA està mort. Me la suen Jay-Z, Kanye West i tota aquest colla de subnormals snobs. Allà, el Hip-Hop és el sistema, i per tant, està desactivat. La força rebel ha deixat pas al nihilisme barat. Aquesta força que regalava poesia combativa al gueto, que atresoraven Public Enemy, Krs One, Mos Def, i inclús altres col·lectius com NWA, o l'Ice T, per anomenar només alguns exemples. Només cal vore al mongol de 50 cent o qualsevol d'aquests per entendre què està passant.

El Hip hop té interés per a mi quan surt dels motlles i serveix d'altaveu per a l'extrarradi de la fortalessa Europa. Actitud Third World Democracy, cultures que necessiten expressions directes, com el Rap. Açò és el que era en un inici, la veu del guetto, un moviment obert i en constant barreja. Ara només hi ha clitxès, rigidesa formal i imitació. Fuck it.

M.I.A. no oblida els seus orígens en el gueto, en Sri Lanka. Tampoc oblida la lluita del seu poble Tamil, oprimit com molts altres pobles perifèrics del món. Un més.

Parle d'eclecticisme, de la connexió de cultures que es troben en els barris marginals de Babylon. El seu darrer àlbum Kala, beu d'influències orientals, africanes (d'Àfrica), i de pop rock blanc (Pixies, New Order, en aquest tema empra el mític tema l'Straight to Hell, de The Clash). No es pot desdir que té molt d'olfacte.

El millor Rap no es fa hui en el Bronx, ni en South Central, sinó en les barriades de Dakar, en Palestina, o en Caracas.

Així M.I.A. ha recorregut el món i ha fet un disc monumental. A gaudir-lo.


PD. Ja he vist algun comercial que fa servir 'Paper Planes' de M.I.A. Jo no sóc dels puristes que refusen quelcom perquè s'utilitze en un anunci. Me la sua. El potencial indigerible pel sistema de M.I.A. està allà, a no ser que la vida acabe dient el contrari. Però jo crec que sap molt bé què fa.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hoola selektah! Feia ja un temps que no comentava al blog.

Encara recorde quan M.I.A va suspendre la seua actuació al Sonar d'aquest 2008 ja passat.
La veritat es que hem va decebre molt la notícia, però per damunt d'això he de dir que m'encanta tot el que fa.
I el fet de que no actuara hem va permetre descobrir a Bonde Do Role.

Fa uns mesos també vaig descobrir a uns joves talents dels quals ella n'és madrina: Buraka Som Sistema.

Per acabar et fique un enllaç del famós "Sunshowers", que va ser motiu de censura en canals com la Mtv per les al·lusións que feia a la organització de l'alliberament Palestí...

http://www.youtube.com/watch?v=knQuxZj9rTA

;) :)

selektah ha dit...

Hola Charly!
Com sempre, eres requetebenvingut a esta humil bitàcora...